Mići zvončari pul Marčeji:

Stotine zvonaca odjekivalo najvećim viškovskim selom

MARČELJI Na stotine malih zvonaca odjekivalo je ove nedjelje Marčeljima, najvećim selom u Viškovu, na trinaestom izdanju Smotre mićeh zvončari pul Marčeji. Tradicionalna smotra zvončarskog podmlatka jedinstvena je manifestacija, na kojoj su brojni posjetitelji mogli pogledati sve zvončarske skupine ovog kraja pod zaštitom UNESCO-a.

1

Mići su zvončari oboružani zvoncima, maćukama, baltama i kožusima, te noseći, ovisno o tradiciji pojedine skupine, krabulje i brojne druge veće i manje zvončarske rekvizite, te uz pratnju svojih muzika, obahajali starim selom Marčelji na već dobro utabanoj ruti od Stare škole preko radionice »Vlah« pa preko ulice Vršak i Brega natrag do Stare škole.

Zvončarići obilaze najvažnije i najstarije točke sela Marčelji pa se tako prolazi kroz središte sela, pored Gržanove kuće, najstarije kuće u Marčeljima, te kraj rodne kuće Ive Jardasa, autora monumentale knjige »Kastavština« iz 1957. godine, u kojoj su zapisani i opisani običaji i tradicije ovog kraja.

Krafne za snagu 

Na svakoj štaciji male zvončare, praćene brojnim roditeljima, nonama i nonićima dočekivali su mještani, časteći ih krafnama, kolačima i sokovima. Kod Stare škole bilo je organizirano zajedničko okupljanje svih sudionika, a za održavanje dobre atmosfere bio je zadužen glazbeni sastav Mastersi.

Prema svemu što su mići zvončari ove nedjelje prezentirali može se zaključiti da će ova stara tradicija s nonića i očeva preći u sigurne ruke njihovih sinova i unuka. Najbrojniji mići Halubajski zvončari i ove su godine imali čast zatvoriti smotru glasnom i strastvenom zvonjavom iz četrdeset zvonaca. Od samog početka Halubajske zvončare vjerno prate i u smotri sudjeluju Grobnički dondolaši, Mučićevi zvončari i Žejanski zvončari, a iz godine u godinu smotri su se postupno priključivale i ostale zvončarske skupine.

Na ovogodišnjoj su smotri, uz već spomenute tako sudjelovali: Frlanski zvončari, Zvončari Korensko i Vlahov breg, Munski zvončari, Zametski zvončari i Kukuljanski zvončari.

Da se ne pozabi 

Ideja o organiziranju smotre rodila se prije desetak godina, s ciljem dodatnog obogaćivanja programa i manifestacije Pusta i pusnog vremena na području Halubja. Nije nimalo slučajno da se smotra održava baš u Marčeljima, najvećem selu na području Viškova, s jedinim zabilježenim dokumentima, koji svjedoče o najdužoj tradiciji zvonjenja u Republici Hrvatskoj. Smotra mićeh zvončari pul Marčelji prva je takva manifestacija u cijeloj Hrvatskoj, na što su u Marčeljima posebno ponosni. Manifestaciju zadnjih godina i više nego uspješno organizira Udruga Marčeji, zadužena za očuvanje i zaštitu tradicijskih običaja i kulturne baštine na području mjesta Marčelji i Općine Viškovo.

Novi list, 23. 01. 2017. Andrej PETRAK
Foto: Roni Brmalj