Mići zvončari

Napisao: prof. Josip Crnić, ravnatelj OŠ "Sv. Matej" Viškovo

Podmladak Halubajskih zvončara

Uz mnoštvo izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti u koje se uključuju učenici OŠ „Sveti Matej" u Viškovu, najprestižnija i najpopularnija skupina je „Mići zvončari", koja predstavlja podmladak Halubajskih zvončara.

Halubajski zvončari njeguju izvornu tradiciju našega kraja, jedinstven narodni običaj prepun simbolike ukorijenjen u svakoj halubajskoj kući i obitelji. Nošenje zvona u vrijeme poklada generacijama se prenosi s koljena na koljeno te se s ponosom ističu obitelji u kojoj su i djed i otac i sin članovi Halubajskih zvončara. Stoga je suradnja škole i Udruge halubajskih zvončara poželjna, važna i značajna radi zajedničkih nastupa s učenicima tijekom školske godine.

Zbog toga se već u najranijoj dobi učenici uključuju u zvončarsku skupinu te, osim tradicionalne ophodnje za vrijeme karnevala, članovi „Mićih zvončara* sudjeluju i u brojnim školskim projektima. Na taj način škola promovira tradiciju i običaje, identitet i baštinu halubajskog kraja u županiji i cijeloj Hrvatskoj.

Učenici, čiji roditelji nisu tradicionalno vezani za ove manifestacije, prema pravilima Udruge halubajskih zvončara, ne mogu biti članovi »Mićih zvončara". Zbog ljepote ove tradicije, često to kod njih izaziva tugu i nezadovoljstvo, ali pomažemo im shvatiti i prihvatiti pravila koja postavlja Udruga halubajskih zvončara.

Zbog toga što svatko ne može biti zvončar, učeniku koji to jest, daje dodatnu dimenziju ponosa, odgovornosti i obaveze koji ga veže uz obiteljsku tradiciju čiji je on nasljednik i nositelj.

Škola, kao promicatelj narodnih običaja svoga kraja, pri svakom predstavljanju na smotrama, priredbama i manifestacijama ističe skupinu „Mićih zvončara" koji su u svojim odorama neizbježan dio identiteta škole i Halubja. Zapaženi su nastupi »Mićih zvončara" na Danima kruha koji se svake godine održavaju na Korzu u Rijeci. Na državnom natjecanju učeničkih zadruga Hrvatske, održanom u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner u Opatiji, nastup „Mićih zvončara" je sve prisutne oduševio. Sudjelovali su i na državnim smotrama Dani zahvalnosti za plodove zemlje u Belom Manastiru, Velom Lošinju, Starigradu kod Paklenice, Vodicama, Vukovaru,Vinkovcima, Koprivnici, Krapini, Varaždinu i Čakovcu.

Odjeća, koja je dio odore haiubajskih zvončara: bijele hlače, prugasta majica, crveni rubac; podloga je i drugim skupinama izvannastavnih aktivnosti u našoj školi. Takvu odoru koristi ritmička skupina na priredbama i u plesnim koreografijama. Zvončarska maska i bačuka dio su scene za mnoge Školske priredbe, a kao obilježje pripadnosti kraju i njegovanju baštine, u atriju Škole imamo stalnu postavu dviju drvenih skulptura zvončara.

U svojim nastupima „Mići zvončaritradlcionalho nastupaju na Dječjem karnevalu u Rijeci, Opatijskom karnevalu te na karnevalu u Viškovu. Na pusne dane u nedjelju, ponedjeljak i Pusni utorak bbavezna su prethodnica starih Haiubajskih zvončara. Po svom nastupu i stilu isti su kao i stari zvončari. Imaju komandanta, Pusta, vraga i na taj način nam uvijek daju do znanja da se ne brinemo za budućnost Halubajskih zvpvončara. Kao da nam poručuju: "Užanca se neće zatrt".

Naravno da je izostanak s nastave na Pusni ponedjeljak i utorak opravdan. Opravdali bismo i izostanak u srijedu da odmore bolna ramena i umorne noge, ali i ponosni i snažni zvončarići dođu na nastavu.

Unatrag nekoliko godina organizira se u Marčeljima i smotra malih zvončara pod nazivom „Mići zvončari pul Marčeji", koja je u međuvremenu prerasla u manifestaciju dostojnu ugleda Haiubajskih zvončara. Zbog značaja koji imaju u očuvanju baštine, Halubajski zvončari su uvršteni na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

OŠ „Sveti Matej" Viškovo je jedna od najvećih škola u Primorsko - goranskoj županiji, pohađa ju 880 učenika u 34 razredna odjela. Od 1. do 8. razreda u skupinu
"Mići zvončari" uključeno je 40 učenika i oni doprinose prepoznatljivosti škole u promidžbi kulture, običaja, baštine koja je duboko utkana u njima i kraju u kojem žive, a to, uz pomoć i podršku svojih učitelja, prenose i na ostale učenike.