Halubajski zvončari u Riječkom Karnevalu

Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke

U rijetkim se slučajevima može reći da netko ili nešto označava i početak i kraj. Halubajski zvončari spadaju u malobrojne karnevalske grupe za koje se može reći da su i početak i kraj međunarodnoga Riječkoga karnevala, koji je, po mnogima, među najvećima u svijetu. Početak - zato jer su upravo Halubajski zvončari bili jedna od tek nekoliko grupa koje su prije gotovo 30 godina, označile obnovu duge tradicije Riječkoga karnevala. A kraj - zato jer završetak i vrhunac Svake velike riječke karnevalske povorke s puno razloga pripada baš njima i njihovom vatrenom kolu.

Halubajski su zvončari svakako ponajprije odraz tradicije našega kraja čvrsto utkane u bilo Riječkoga karnevala. Mesopusni običaji stopljeni s građanskim karnevalom Srednje Europe daju Riječkom karnevalu taj osebujan okus života u skladu s prirodom i duhom starih vjerovanja i mitova. To je posebna vrijednost na kojoj je Riječki karneval razvio svoju prepoznatljivost.

Jedinstveni u želji da očuvaju te tradicijske vrijednosti našega kraja, Halubajski zvončari ustrajno njeguju svoje običaje i prenose ih na nove generacije. Najljepša fotografija s gotovo svake povorke Riječkoga karnevala, koja redovito obiđe svijet, je upravo Halubajski zvončarić.

Mesopusni pohodi, okupljanja i druženja te velika završnica Riječkog karnevala s halubajskim zvončarskim kolom, dio su te lijepe tradicije Halubajskih zvončara protkane strašću i pažnjom da se običaji ne zataru, da tradicija živi, da se ljudi opuste i zabave, da novi naraštaji ne pozabe. I baš u tome, Halubajski su zvončari i uporni i uspješni.

Stoga nije slučaj što je ovu tradiciju i vrijednost UNESCO prepoznao i uvrstio je na prestižan popis nematerijalne kulturne baštine, na ponos svih nas Riječana i Primoraca. I zato Halubajskim zvončarima dugujemo zahvalnost i čestitke. Do ponovnog susreta na riječkom Korzu, na još jednom međunarodnom Riječkom karnevalu!