Halubajski zvončari u Riječkom karnevalu

Petar Škarpa, direktor TZ Grada Rijeke

Riječki karneval izrastao je na mesopusnoj tradiciji primorske regije, a kroz dugogodišnji kontinuitet postao je najznačajnija karnevalska svečanost u Republici Hrvatskoj, kao osebujan spoj europskog građanskog karnevala, prije svega venecijanskog i austrijskog, temeljenog na povijesnim i kulturnim običajima te elementima folklora i mitologije starih Slavena. Riječki karneval svoje prve korake učinio je 1982. godine kada su riječkim Korzom "prošetale" maškarane grupe: Karnevalska grupa Lako ćemo, Pehinarski feštari i nezaobilazni Halubajski zvončari, koji su i započeli riječku karnevalsku tradiciju.

Naime, oni su ondašnjem Turističkom savezu općine Rijeka bili inspiracija za oživljavanje "mrtve turističke sezone" budući da su u okviru svojih drevnih pohoda, posljednje mesopusne nedjelje obavezno pohodili riječki Korzo. Iz te je povorke izrastao današnji međunarodni Riječki karneval s bogatim i raznovrsnim programom, ono što danas nazivamo petim godišnjim dobom kada maskiranje jednostavno, postane način života ljudi ovog kraja.

Obnovljeni Riječki karneval u najboljem je svjetlu nastavio višestoljetnu tradiciju maškaranja u primorskim krajevima Hrvatske i uzdignuo Grad na Rječini među najznačajnije europske karnevalske gradove. Ovako senzacionalan povratak jednog tradicionalnog događaja moguć je samo ako je običaj duboko u srcima ljudi.

I od tada, po staroj dobroj tradiciji, svaku Međunarodnu karnevalsku povorku Riječkog karnevala zatvaraju Halubajski zvončari, najveća etno-karnevalska atrakcija, koji bučnom zvonjavom, povicima i životinjskim maskama, po pradavnom vjerovanju i staroslavenskoj tradiciji, tjeraju duhove zime i najavljuju dolazak proljeća. Kroz protekli period Halubajski zvončari sudjelovali su na brojnim svjetskim karnevalima s ponosom pronoseći i promovirajući svoj - Riječki karneval.

Stasale su nove generacije, oni "stari" koji su zvonili u prvoj karnevalskoj povorci 1982. godine, više ne nose zvonac, ali ljubav prema Riječkom karnevalu prenijeli su na mlađe. Stvorena je tradicija i Rijeka je nezaobilazna točka na njihovom vjekovnom putu, kojeg svake godine prohodaju. Dolaze u punom sastavu, bez obzira na vremenske uvjete, jer - vrijeme je takvo kakvo jest i ne može ga se promijeniti, a oni moraju zvoniti, kao što su zvonili i njihovi predci. Ta bezvremenska nit povezuje sve generacije zvončara.

Prolazi vrijeme, izmjenjuju se stoljeća, a Halubajski zvončari, kao vječna konstanta, zvone obilazeći vjekovima utrte putove. Halubajski zvončari kroz sve ove godine stalni su sudionici Riječkog karnevala na kojem sudjeluju uvijek istim žarom, iskazujući mu svoju bezgraničnu, istinsku i vječnu ljubav jer Halubajski zvončari i Riječki karneval neraskidivo su povezani!