Turistička zajednica Općine Viškovo

Marina Jurić, direktorica TZ Viškovo

Marina Jurić, direktorica TZ Viškovo Općina Viškovo autentično je kulturno područje u kojem na relativno malom prostoru od 20 km2 postoje dva od UNESCO-a zaštićena nematerijalna kulturna dobra koja se nalaze na listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Govorimo o Dvoglasju tijesnih intervala Istre i Primorja i o Pokladnom ophodu zvončara s područja Kastavštine.

Obahajanje Halubajskih zvončara po davno utvrđenim putovima postoji već skoro dva stoljeća, a Halubajski karneval je njegov prirodni, ali moderniji nastavak koji na jednom mjestu okupi oko 50 maškaranih grupa. Osnutkom Općine Viškovo, 1994. godine stavljen je naglasak na očuvanje tradicije Pusta, kako u organizacijskom tako i u financijskom dijelu te Boris Detan, tadašnji načelnik Općine Viškovo, iste godine po prvi put predaje ključ općine Zvončarima.

Prema uzoru na Riječki karneval i druge slične manifestacije, nekoliko inicijatora 1999. godine osniva Organizacijski odbor Halubajskog karnevala (Jadranko Lučić, Miljenko Mladenić, Sanjin Mladenić, Snježana Črnjar, Josip Crnić, Dolores Matković, Damir Petrc, Marija Denić-Zoranović i Ervin Jardas - Kjuka) koji 12.02.2000. organizira prvi Halubajski karneval i izbor kraljice Halubajskog karnevala, u čemu je sudjelovalo oko 20 maškaranih grupa.

Prvi Meštar Halubajskog karnevala bio je Sanjin Mladenić, a prva kraljica Halubajskog karnevala bila je Martina Fućak. Halubajski karneval jedinstvena je manifestacija na području općine Viškovo i najvažniji program manifestacije PUST. Omiljena od sudionika i posjetitelja, okuplja gotovo četiri tisuće sudionika. Održava se prvu subotu nakon Antonje (17.01.).

Halubajski zvončari važan su segment Halubajskog karnevala i neizostavni dio tradicije i kulturne baštine Halubja. Turistička zajednica Općine Viškovo od 2011. godine preuzima organizaciju, koordinaciju i realizaciju svih programa tijekom Pusta.

Njegovanje tradicije Pusta i Halubajskog karnevala na području Halubja jedan je od prioriteta turističke valorizacije, ali i neizostavan dio Strategije razvoja turizma Općine Viškovo, te planova i programa Turističke zajednice Općine Viškovo. Prepoznavanje tradicije i njeno vrednovanje na svjetskoj razini značajan je uspjeh i čini nam posebno zadovoljstvo.