Halubajski zvončari uručili lijepu donaciju Dnevnom centru za rehabilitaciju Slava Raškaj

Novi list, 09/09/202 Sanja Gašpert, Foto: Vedran Karuza

Donirali su glazbene instrumente i pomagala vrijedne 10.000 kuna, a sredstva su prikupljena prodajom karnevalske tombole

Predstavnici Halubajskih zvončara uručili su ravnateljici Dnevnog centra za rehabilitaciju Slava Raškaj Ankici Sušić donaciju glazbenih instrumenata i pomagala u vrijednosti deset tisuća kuna, a novčana sredstva za ovu vrijednu donaciju prikupljena su prodajom karnevalske tombole.– Halubajski zvončari svake godine tijekom karnevalskih događanja organiziraju tombolu, od kojih prikupljena sredstva doniramo u humanitarne svrhe, uglavnom ustanovama koje se bave i skrbe o djeci.

Prošle godine pomogli smo Dom Ivana Brlić Mažuranić u Lovranu, a godinu prije Dječju bolnicu Kantrida, koju smo već nekoliko puta donirali. Želimo na taj način vratiti zajednici dio koji zajednica ulaže u nas, a prvenstveno su nam u fokusu djeca i mladi. Također, želimo javnost pobliže upoznati s našim običajima, kazao je predsjednik Halubajskih zvončara Damir Host, koji je, uz spomenute instrumente i pomagala, Centru darivao i slikovnice, puzzle i monografiju Halubajskih zvončara.Glavni inicijator toga da se ovogodišnja sredstva dodjele upravo Dnevnom centru za rehabilitaciju Slava Raškaj bio je član Upravnog odbora Halubajskih zvončara Roni Kundić Filčić, čija je polusestra Mia Nola Mrakovčić polaznica programa ovog Centra.

– Svake godine kada prikupimo sredstva s tombole održimo sastanak na kojem odlučujemo kojoj ustanovi ćemo pomoći, odnosno donirati. Kako je moja polusestra Mia Nola polaznica programa u Centru, u kontaktu sam s djelatnicima i pitao sam imaju li kakve potrebe za nekim pomagalima. Moje kolege odmah su pristale na prijedlog i tako je došlo do ove suradnje, rekao je Kundić Filčić.

Na vrijednoj donaciji Halubajskim zvončarima zahvalila se ravnateljica Centra Ankica Sušić, koja je kazala kako su svi u Centru veseli i počašćeni, jer, dodala je, djelatnost kojom se bave ima dugačak put rehabilitacije.


– Kada na tom putu naiđemo na ljude koji nam nesebično pružaju podršku, neizmjerno smo zahvalni, jer pomažu u rehabilitaciji. Ovi glazbeni instrumenti i pomagala služe za dio rehabilitacije, odnosno program glazbene stimulacije, koji se provodi u našem Centru od 2006. godine i koji je namijenjen djeci predškolskog uzrasta s oštećenjima sluha te govorno-jezičnim teškoćama.

Glazbene stimulacije važan su segment rehabilitacije i imaju veliki i značajan dio u postizanju ciljeva u radu s djecom, jer glazba sadržava sve elemente koje ima govor, pa je tako glazbena stimulacija upregnuta u razvijanje procesa govora, odnosno njome podižemo i razvijamo sposobnost govora.

Za provođenje glazbenih aktivnosti neophodni su nam instrumenti i pomagala koja se s vremenom od upotrebe pohabaju. Stoga smo vrlo zahvalni Halubajskim zvončarima da nam pomažu u osiguravanju novih instrumenata i pomagala, istaknula je Sušić.