Za Kuću Halubajskog zvončara 8 milijuna kuna

Objavljeno: 8/10/2020 na www.novilist.hr autor Biljana Savić

Naša kuća će biti jedan od većih, ako ne i najveći novi muzej u županiji. Naša je odgovornost, ali i obaveza da bogato kulturno nasljeđe čuvamo i prosljeđujemo novim generacijama - istaknula je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović

VIŠKOVO – Projektom »Povežimo se baštinom« gradovima i općinama koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka putem ITU mehanizma dodjeljuje se 36,3 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Izuzev nositelja, Grada Rijeke, u projektu sudjeluju Općina Viškovo, Kostrena, Mošćenička Draga, Lovran, Čavle i Klana te gradovi Kastav, Opatija i Kraljevica. Cilj projekta je obnova, očuvanje i revitalizacija objekata kulturno-povijesne baštine te kreiranje nove kulturno-turističke ponude na području svih općina i gradova koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka, i to revitalizacijom 12 lokacija te izgradnjom jednog novog objekta. No, tu je i jedan jedini novi objekt koji će tek biti izgrađen – Kuća Halubajskega zvončara.


Simbol Viškova

– Pononosna sam i sretna što se u sklopu ovako značajnog projekta jedini novi objekt gradi upravo u Viškovu. Halubajski zvončari su jedan od simbola Viškova, odavno su na listi nematerijalne kulturne baštine svijeta UNESCO-a, kao i dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja te umijeće suhozidne gradnje. Viškovo je po tome jedinstven primjer, da jedno mjesto ima tri dobra na takvoj listi

. Kapitalni kulturni objekt – Kuća Halubajskega zvončara imat će više od 3 tisuće četvornih metara i bit će smještena na Halubjanu. Nematerijalna baština mora biti tradicionalna, ali i živa. Da ona uistinu živi, vidjet će se u centru za posjetitelje jer će se nerijetko moći sresti i same zvončare. Upravo će zvončari na upečatljiv način interpretirati baštinu zvončarstva. Spojit ćemo tradiciju, baštinu, gastronomiju, turizam, edukaciju, dom halubajskih zvončara u svakom smislu te riječi. Bespovratnim sredstvima iz Urbane aglomeracije od gotovo 8 milijuna kuna riješit ćemo samo petinu ulaganja. Ali, kada iz Urbane aglomeracije dobiješ 8 milijuna, znaš da imaš dobar projekt. Uz sve ostalo, naša kuća će biti jedan od većih, ako ne i najveći novi muzej u primorsko-goranskoj županiji. Naša je odgovornost, ali i obaveza, da bogato kulturno nasljeđe čuvamo i prosljeđujemo novim generacijama – ističe načelnica Viškova Sanja Udović.

Ukupna neto površina 1.300 četvornih metara

Objekt je planiran iz tri izdužena volumena koji prate nagib terena s glavnim ulaznim trgom, ukupne neto površine oko 1.300 četvornih metara. U prvom dijelu nalazit će se glavni ulazni ostakljeni prostor te pomoćni i prateći sadržaji, suvenirnica, kutak za istraživanje, galerijski prostor za povremene izložbe i predavanja… te uredi uprave.

Središnji kubus s dominantnim pročeljem s pogledom na Ćićariju i Učku namijenjen je izložbenom prostoru za stalni postav koji bi trebao biti podijeljen u dvije cjeline – »Zvončari i priroda« – prirodno/nadprirodno te »Zvončari i društvo«.

Krajnji prostor rezerviran je za restoran i multimedijalnu dvoranu te radionice i prostore za rad Udruge Halubajski zvončari. Projektom je predviđeno i uređenje vanjskog prostora koji će imati funkciju izložbe na otvorenom s tematskim i etnografskim parkom sa skulpturama te uređenje dječjeg igrališta koje će također biti u duhu zvončarske tradicije.

Inače, Kuća Halubajskega zvončara bit će izgrađena u sklopu Sportsko-rekreacijske zone Halubjan, a Općina Viškovo već je izgradila pristupnu cestu. Kuća će predstavljati matični objekt zvončara u kojem će kroz zvončari na jednome mjestu prezentirati sve aspekte svoje tradicije i na korištenje dobiti infrastrukturu koju zaslužuju. Također, izgradnja Kuće Halubajskega zvončara omogućit će turistima sudjelovanje u raznim aktivnostima i događanjima povezanim uz običaje zvončara tijekom cijele godine, a ne samo za vrijeme pusta.

Usklađenost s krajolikom

Kako ističe načelnica, objekt koji se planira izgraditi oblikovan je prema načelima suvremenog arhitektonskog izričaja, visokih tehnoloških i estetskih standarda, a primijenit će se i tradicijski elementi gradnje kako bi se postigla usklađenost s krajolikom.Osim formiranja Kuće Halubajskega zvončara koja podrazumijeva izgradnju i opremanje građevine, bit će zastupljeni i ostali segmenti ponude za posjetitelje, kao što su ugostiteljski i komercijalni sadržaji, koji će osigurati održivost planirane investicije u dugoročnom razdoblju.

– Planirano je da se, izuzev muzejskog postava koji će prezentirati običaje, opremu i tradiciju zvončara u obliku etnografske zbirke, sadržaj proširi edukacijskim programima koji će uključivati radionice, predavanja i prezentacije vezane uz običaje Viškova i zvončara, kaže Udović, i dodaje da će Kuća Halubajskega zvončara imati višestruku namjenu: izložbeno-prezentacijski dio sa stalnim postavom etnografske zbirke zvončara, edukacijske radionice u za to predviđenim prostorima, program zabave i doživljaja te suvenirnicu i degustacijski prostor.